2015. április 7., kedd

Blogolvasás - Facebookos közvéleménykutatás

Sziasztok!


A minap kértem Tőletek a Facebookon, hogy töltsetek ki egy rövid űrlapot a bloglvasási és blogolási szokásaitokról.
Még hajnali kettőkor is voltak rá vevők, így elkészítettem, onnantól pedig egészen délután kettőig lehetett kitölteni. Ez alatt a fél nap alatt 77(!) válasz érkezett. Lehet, hogy nem nagy teljesítmény, de összegezni már az. Sokszínű a társaság, az biztos. De lássuk az eredményeket:

1.) Blogger, vagy bloggerina?
Itt egyszerűen ki kellett választani, hogy melyik nembe tartozol. Összesen 76 bloggerina, és egy szem blogger töltötte ki a kérdőívet.

 2.) Van olyan blog, amit hétről hétre/napról napra/stb.. követsz?
Itt is nagyon szépen megoszlottak, a 77 emberből 66 folyamatosan követ blogokat, míg 11-nek nincsen(ek) meghatározott blogja(i), amik olvasásával az időt eltölthetné.

 3.) Ha igen, mennyi?
Itt valamiért 67 választ kaptam a várt 66 helyett. Egy bloggerina, aki nem követ semmilyen oldalt sem, mégis olvas egyet rendszeresen paradoxon lvl 999 (Gondolom félreütötte a választ az előző kérdésnél)
A válaszadók 49,5%-a kettő-négy blogot olvas. Tizenegyen tartoznak öt-nyolc blog közönségébe, hat hardcore személy pedig kilenc, vagy több oldal rendszeres látogatója. És tizenhárman vannak, akik egy blog mellett kötelezték el magukat.

4.) Milyen stílusú blogokat olvasol szívesen?
Itt kiderült, hogy legtöbben a blogregényeket szeretik olvasni (Ez nem lepett meg), sokat a fanfictiont nem ennek számolták, de velük együtt (hiszen ff, nem ff, azért egy történet) összesen  70 ember olvas blogregényeket, ebből pedig 40 csak e téren mozog. 
Hódítanak még a Beauty és a DIY blogok is, ketten blogmagazinokat(cikkes blogokat) olvasnak, és egy könyves blogokat követő válaszadónk is akadt. Ezen kívül még páran - köztük egy szem bloggerünk - ego blogokba is bele-bele nézegetnek.

5.) Mi alapján döntöd el, hogy elolvasod-e az épp megnyitott blogot?
A válaszadók több, mint 55% -a az érdekes ismertetőt részesíti előnyben, utánuk azok vannak többségben, akik beleolvasnak a blogba, és a prológus, az író stílusa, vagy a bejegyzés igényessége alapján döntenek. Tízen mindenféleképp elolvassák a megnyitott weboldalt, 6 embert a jó marketingszöveg vonz, ennél egyel kevesebb (gyengébbek kedvéért: 5) olvasó a borító alapján ítéli meg a "könyvet."
Itt is akad egy "rebellis", aki az összes válaszlehetőség ötvözete alapján választ magának olvasnivalót.

6.) Van olyan blog, amit csak azért olvasol, mert az írójától mást is olvastál már?
Elérkeztünk a kérdőív utolsó pontjához. Itt viszonylag egyszerű a történet:
77 emberből 29-nek van olyan író, aki miatt elolvas egy blogot, a maradéknak pedig nincs.

***
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, remélem, hogy (akár) hasznos is volt számodra, hogy megtaláld a célközönséged!
Mint azt a kérdőívet kitöltők észrevehették, volt egy másik fele is az űrlapnak, ahol a blogolási szokásokról kérdeztelek Titeket. Hamarosan ez a bejegyzés is érkezik!

Lizzy


Hamarosan: Blogolási szokások

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes volt, és nagyon jól foglaltad szövegbe a statisztikai adatokat :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm, hogy nyomot hagytál magad után! Nagy örömet okoztál :D (Most tényleg itt vigyorgok a gép előtt ülve)

      Törlés